Το κεφάλαιο των πρώτων βοηθειών είναι ιδιαιτέρως σημαντικό είτε πρόκειται για βρέφη και παιδιά είτε για ενήλικες. Όταν πρόκειται να γίνουμε γονείς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί. Είναι απίστευτο το πόσο λίγοι γονείς έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια, ενώ και η προσφορά είναι αρκετά μεγάλη και απαιτούνται λίγες ώρες, προκειμένου να μάθει κάποιος τα βασικά και πλέον χρήσιμα. Δεν θα επεκταθώ άλλο στο πόσο σημαντικό είναι, γιατί για να βρίσκεστε εδώ σημαίνει ότι είστε σε αναζήτηση κάποιου σεμιναρίου ή τέλος πάντων σίγουρα θέλετε να μάθετε περισσότερα.

Στα σεμινάρια πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά καλύπτεται μια μεγάλη γκάμα περιπτώσεων. Εδώ θα αναφερθούμε μόνο στις πρώτες βοήθειες που σχετίζονται με το φαγητό. Είναι λοιπόν οι παρακάτω περιπτώσεις:

Πνιγμός από τροφή

Είναι γεγονός ότι συμβαίνει σπάνια, είναι πολύ χρήσιμο όμως να ξέρουμε τι να κάνουμε:

Δώστε μέχρι πέντε χτυπήματα στην πλάτη του μωρού. Κρατήστε το πρόσωπο του μωρού προς τα κάτω κατά μήκος του μηρού σας με το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα του. Χτυπήστε δυνατά και σταθερά στην πλάτη του, ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Εάν τα χτυπήματα δεν αποσπάσουν το αντικείμενο, μεταβείτε στο βήμα δύο.

Τα χτυπήματα δημιουργούν μια ισχυρή δόνηση και πίεση στον αεραγωγό, το οποίο συχνά είναι αρκετό για να αποσπάσει το αντικείμενο/τροφή που έχει φράξει την αναπνευστική οδό. Ο εκτοπισμός του αντικειμένου επιτρέπει στο μωρό να αναπνεύσει ξανά. Βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζετε καλά το κεφάλι του, ενώ κρατάτε το μωρό στη θέση που περιγράφεται παραπάνω.

Δώστε μέχρι πέντε ωθήσεις στο στήθος. Γυρίστε το μωρό έτσι ώστε να είναι στραμμένο προς τα πάνω και τοποθετήστε δύο δάχτυλα στη μέση του στήθους του, ακριβώς κάτω από τις θηλές. Σπρώξτε προς τα μέσα και προς τα πάνω μέχρι και πέντε φορές. Αν οι ωθήσεις στο στήθος δεν αποσπάσουν το αντικείμενο, επαναλάβετε τα βήματα ένα και δύο.

Καλέστε το 166 (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας), αν το αντικείμενο δεν έχει εκτοπιστεί μετά από τρεις κύκλους χτυπημάτων και ωθήσεων στο στήθος.

Διάρροια και εμετός

Εκτός από συμπτώματα ίωσης ή άλλης ασθένειας, μπορεί να προκληθούν και από κάποια αλλεργική αντίδραση σε φαγητό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα δύο αυτά συμπτώματα προκαλούν αφυδάτωση. Ως πρώτες βοήθειες μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

Να δίνουμε συχνά στο μωρό μας μικρές γουλιές βρασμένου νερού που έχει κρυώσει.

Να το αφήσουμε να ξεκουραστεί.

Να μιλήσομε με τον παιδίατρό μας.

Αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία

Η αναφυλαξία και η σοβαρή αλλεργική αντιδραση μπορεί να προκληθεί από κάποιο γνωστό αλλεργιογόνο φαγητό για το παιδί ή από κάτι καινούριο που δοκιμάζει πρώτη φορά. Είναι από τις περιπτωσεις που πρέπει να δράσουμε γρήγορα, επειδή δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί.

Το μωρό ή το παιδί μπορεί να αναπτύξει ένα κόκκινο, με ή χωρίς κηλίδες εξάνθημα, να παρουσιάσει κνησμό ή πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπό. Η αναπνοή τους μπορεί να επιβραδυνθεί.

Όταν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166.

Αν πρόκειται για γνωστή αλλεργία, χρησιμοποιήστε την ένεση αυτόματης έγχυσης, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Καθησυχάστε το μωρό ή το παιδί, δημιουργώντας όσο το δυνατό πιο άνετες συνθήκες ενώ περιμένετε το ασθενοφόρο.

Είναι γεγονός ότι όσο κατατοπιστικό κι αν είναι ένα βίντεο ή κάποιες γραπτές οδηγίες, δε συγκρίνονται με τη γνώση και την εμπειρία που προσφέρει ένα βιωματικό σεμινάριο.

Στις παρακάτω ιστοσελίδες θα βρείτε σχετικά σεμινάρια που διοργανώνουν οι διάφοροι φορείς σε όλη την Ελλάδα:
www.rescuetraining.gr
www.how-to-save-a-life.gr
www.all4baby.gr/

Αντίστοιχα σεμινάρια διργανώνουν κατά καιρούς και οι Δήμοι, παιδικοί σταθμοί και σχολεία. Δωρεάν μαθήματα προσφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
www.facebook.com/stelioskrasadakis

Ενώ, αν δεν βρήκατε ήδη το σεμινάριο που καλύπτει τις ανάγκες σας, μπορείτε να δοκιμάσετε και τον παρακάτω σύνδεσμο:
www.semifind.gr/default.asp?pid=1239&langid=53&mdl=seminars&subid=94