Τι γίνεται με το ρυθμό ανάπτυξης του βρέφους μας; Μήπως η πρακτική αυτή εισαγωγής στερεών τροφών οδηγεί σε παιδιά ελλιποβαρή, με προβλήματα στους διάφορους τομείς υγιούς ανάπτυξής τους;

Η μικρούλα μας είναι ένα υγιές παιδάκι, που φαινομενικά είναι κανονικό στα κιλά και το ύψος για την ηλικία της. Παρόλ’ αυτά, χρησιμοποιώντας τις παλιές καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν ακόμα στα βιβλιάρια των παιδιών μας, η μικρούλα μας βρίσκεται στα κάτω φυσιολογικά όρια.

Ανησυχώντας για την ανάπτυξή της, ανησυχώντας μήπως το γάλα μου δεν επαρκεί, μήπως πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή της, μήπως τελικά πρέπει να της δώσω αλεσμένα, ενημερώθηκα για τις αλλαγές που από το 2006 έχουν γίνει σχετικά με τα πρότυπα ανάπτυξης και τις σχετικές καμπύλες για βρέφη κάτω των 2 ετών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διαβάζοντας και ένα άρθρο του παιδίατρου κ. Στ. Παπαβέντση (θα το βρείτε εδώ), συνειδητοποίησα ότι αυτές οι καμπύλες ανάπτυξης που με ανησύχησαν έχουν προκύψει από μελέτη του 2001 στην περιοχή της Αττικής, μη αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού, που αφορούσε κυρίως παιδιά που δεν θήλασαν. Οι καμπύλες αυτές έχουν τεράστιες διαφορές με τα καινούρια πρότυπα ανάπτυξης του ΠΟΥ.

Εκεί λοιπόν που η ανάπτυξη της μικρούλας μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κάποιους «προβληματική» με βάση τις παλιές καμπύλες ανάπτυξης του βιβλιαρίου υγείας, στις καινούριες καμπύλες ήταν σχεδόν στο μέσο όρο. Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα πιο λυπηρό φαινόμενο: με την μη χρησιμοποίηση των προτύπων ανάπτυξης ΠΟΥ, πολλά «στρουμπουλά» παιδιά και βρέφη χαρακτηρίζονται υγιή και όχι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε μια εποχή που η επιδημία παιδικής παχυσαρκίας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις..

Ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να κατεβάσετε ή/και να εκτυπώσετε τις καμπύλες ανάπτυξης σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Αγόρια:
www.cdc.gov/growthcharts/data/who/GrChrt_Boys_24LW_9210.pdf

Κορίτσια:
www.cdc.gov/growthcharts/data/who/GrChrt_Girls_24LW_9210.pdf

Επίσης, στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δημιουργήσετε, να ενημερώνετε και να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του παιδιού σας σύμφωνα με τα πρότυπα ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας online:
iotacharts.com/en/public/info