Οι 8 πιο αλλεργιογόνες ουσίες στα τρόφιμα

Τροφικές αλλεργίες παρουσιάζει το 5,1% των βρεφών/παιδιών, αύξηση από το 3,4% πριν το 2011. Το 90% όλων των τροφικών αλλεργιών σχετίζεται με τα “big-8”, τα σημαντικά 8. Το υπόλοιπο 10% σχετίζεται με άλλα τρόφιμα, που μπορεί να είναι οτιδήποτε από καλαμπόκι μέχρι καρύδα.

Τα 8 πιο αλλεργιογόνα συστατικά στις τροφές μας είναι:

Σιτάρι

Σόγια

Ψάρι

Οστρακοειδή

Αυγά

Αγελαδινό γάλα

Αράπικα φιστίκια

Καρποί δέντρων

Ενώ ο κατάλογος αυτός μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικός (υπάρχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστατικά σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα), τα γαλακτοκομικά (επίσης γνωστή ως πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας ή CMP) είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο με διάφορες μελέτες να δείχνουν ότι οπουδήποτε 5-10% των βρεφών εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας πάσχει από αλλεργίες/δυσανεξίες

Το να καθορίσετε αν το παιδί σας έχει μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στατιστικά ξέρουμε ότι ~ 95% των βρεφών δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το φαγητό, έτσι η υπόθεση θα πρέπει να είναι ότι το μωρό σας δεν έχει πρόβλημα. Επίσης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς αυτο-διαγνώνουν στα παιδιά τους προβλήματα με τα τρόφιμα τέσσερις φορές πιο συχνά απ΄ό,τι πραγματικά συμβαίνει.

Έτσι, οι πιθανότητες είναι ότι το εξάνθημα από την πάνα είναι απλά ένα εξάνθημα από την πάνα, και δεν αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή. Βέβαια, μερικά μωρά εμφανίζουν προβλήματα εξαιτίας των τροφών και το να προσδιοριστεί αν έχουν μια αλλεργία και σε τι αντιδρούν είναι μια πρόκληση. Πώς μπορούμε λοιπόν να το καταλάβουμε;

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών/δυσανεξιών στα βρέφη μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και είναι δύσκολο να διακριθούν από άλλες τυπικές ασθένειες του μωρού.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Έκζεμα

Διάρροια

Αίμα/βλέννες στα κόπρανα

Δυσκοιλιότητα

Έντονος πόνος από αέρια ή/και στομαχόπονος

Εξανθήματα στο σώμα ή το πρόσωπο

Καταρροή/συμφόρηση/συμπτώματα κρυολογήματος

Βραχνάδα

Εμετός/υπερβολικές γουλίτσες

Φαγούρα/υγρά/κόκκινα μάτια

Μια στιγμή όμως.. δεν είναι περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα κοινά σε όλα τα μωρά; Βραχνάδα και εμετός μπορεί να οφείλονται σε παλινδρόμηση. Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν έκζεμα. Πολλά μωρά έχουν δυσκοιλιότητα. Έτσι, πώς ξέρουμε ότι πρόκειται για τροφική αλλεργία;

Κρατήστε ημερολόγιο τροφών/συμπτωμάτων για εσάς ή/και το παιδί σας (ενδεχομένως και τα δύο, αν θηλάζετε και το παιδί σας τρώει στερεά τροφή). Να είστε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικοί. Σημειώστε την ώρα της ημέρας που το μωρό σας τρώει οτιδήποτε, είτε πρόκειται για γάλα φόρμουλα, είτε για μητρικό γάλα ή στερεά τροφή. Στη συνέχεια καταγράψτε σωματικά συμπτώματα και συμπεριφορές. Κρατήστε το ημερολόγιο για μια-δυο εβδομάδες και στη συνέχεια εξετάστε τις τάσεις.

Χωρίς το ημερολόγιο, θα είναι επίσης πιθανό να ξεχάσετε τι φάγατε, ή ό, τι συνέβη. Επιπλέον, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να δείξετε στον παιδίατρό σας αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που τρώτε, αν θηλάζετε ή στο γάλα φόρμουλα και στις συσκευασίες στερεών τροφών. Υπάρχουν κρυμμένα γαλακτοκομικά, γλουτένη, καλαμπόκι, σόγια σχεδόν στα πάντα!

Εάν, μετά από διαβούλευση με τον παιδίατρό σας και, ενδεχομένως, ένα ειδικό παιδίατρο για αλλεργίες, αισθάνεστε σίγουροι ότι το παιδί σας έχει μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, θα πρέπει να ξεκινήσετε να κόβετε αυτά τα τρόφιμα από το παιδί σας και αν θηλάζετε και από τη διατροφή σας. Φαίνεται αρκετά απλό, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση.

Αν δίνετε στο μωρό σας γάλα φόρμουλα, θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για αλλεργιογόνα συστατικά, ιδιαίτερα για γαλακτοκομικά, σόγια και καλαμπόκι. Τα περισσότερα παρασκευάσματα για βρέφη είναι φτιαγμένα με βάση τις πρωτεΐνες του γάλακτος, αλλά αν υποψιάζεστε αλλεργία / δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε επιλογές. Ο παιδίατρός σας είναι ο αρμόδιος να σας βοηθήσει στην αλλαγή φόρμουλας.

Τι γίνεται αν το βρέφος σας πίνει αποκλειστικά μητρικό γάλα;

Μήπως θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να έχετε επίγνωση των πιθανών τροφικών αλλεργιών; Ναι! Μια μητέρα που θηλάζει πρέπει να εξαλείψει αλλεργιογόνα τρόφιμα από τη διατροφή της ΚΑΙ να δώσει χρόνο για να καθαρίσει το σύστημά της ΚΑΙ το σύστημα του μωρού πριν αποφασίσει αν ήταν πραγματικά ο ένοχος των συμπτωμάτων. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, το παιδί σας μπορεί να έχει μια αντίδραση στο αγελαδινό γάλα και άλλη στη σόγια ή το σιτάρι, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποιο είναι το ένοχο τρόφιμο.

Το γεγονός ότι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας και να περάσει από τη μητέρα στο μωρό μέχρι και 2 εβδομάδες μετά την τελευταία πρόσληψη, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να προσδιοριστεί αν αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα. Επιπλέον, τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο βρέφος όταν ένα τρόφιμο περνά μέσα από το μητρικό γάλα μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα όταν η τροφή δίνεται στο παιδί άμεσα (όταν το παιδί έχει αρχίσει να τρώει στερεά).

Πώς λοιπόν λειτουργεί η εξάλειψη αλλεργιογόνων τροφών από τη διατροφή; Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι η αλλεργιογόνος τροφή στο 50-65% των περιπτώσεων, αυτό είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξαλειφθεί. Αν το μωρό σας εμφανίσει έκζεμα και γαστρεντερικά συμπτώματα σε ηλικία περίπου 2-6 εβδομάδων (ο πιο κοινός χρόνος για την εμφάνιση αλλεργίας), θα πρέπει σίγουρα να θεωρηθεί αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Πολλά μωρά έχουν έκζεμα, αλλά αν το δικό σας έχει επίσης αίμα στα κόπρανα ή/και διάρροια, ή οποιοδήποτε από τα άλλα συμπτώματα, μπορεί να έχει μια τροφική αλλεργία. Σημειώστε ότι το αίμα στα κόπρανα φαίνεται σαν μαύροι κόκκοι, δεν είναι έντονο κόκκινο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχεται από το εσωτερικό του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος έχει πληγεί από την αλλεργιογόνα τροφή. Να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας σχετικά με σημαντικές αλλαγές στα κόπρανα, όπως αυτές.

Σοβαρή και συνεχής διάρροια μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα δυσαπορρόφησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης.

Μόλις εξαλειφθούν τα γαλακτοκομικά, θα πρέπει να δείτε βελτίωση μέσα σε 72-96 ώρες. Τα συμπτώματα δεν θα φύγουν εντελώς για περίπου ένα μήνα, καθώς θα πρέπει να περιμένετε δύο εβδομάδες για τον καθένα (μαμά και μωρό) για την πρωτεΐνη να καθαρίσει. Το έντερο χρειάζεται επίσης χρόνο για να θεραπευτεί και αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 6 μήνες.

Καιρός για δίαιτα που αποκλείει όλες τις αλλεργιογόνες τροφές;

Αν δε δείτε αρκετά μεγάλη βελτίωση μετά από 2-4 εβδομάδες μετά την εξάλειψη των γαλακτοκομικών, μπορεί να είναι καιρός για μια διατροφή που αποκλείει όλες τις αλλεργιογόνες τροφές. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση κοινών αλλεργιογόνων (γλουτένη, τα προϊόντα αγελάδας, τρόφιμα που δεν είναι εύπεπτα) και μπορείτε να φάτε τρόφιμα όπως:

Αρνί

Γαλοπούλα

Αχλάδια

Κολοκύθα

Ρύζι

Προσθέστε αργά άλλα τρόφιμα στη διατροφή (συνήθως τα 8 πιο αλλεργιογόνα), ένα κάθε φορά και περιμένετε 2-4 εβδομάδες μετά από κάθε προσθήκη για να δείτε εάν προκύψουν οποιεσδήποτε αλλαγές.

Κάνοντας αυτή τη διατροφή, και πάλι, κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων / συμπτωμάτων για το παιδί σας. Οι περισσότερες τροφές περνούν στο μητρικό γάλα μέσα σε 2-6 ώρες και συνήθως όχι αργότερα από 24 ώρες. Καταγράψτε τι τρώτε και πότε και στη συνέχεια σημειώστε τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί σας και την ώρα που συμβαίνουν. Όπως προαναφέρθηκε, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ποικίλα και το παιδί είναι δυνατόν να εμφανίσει πολλαπλές τροφικές αλλεργίες / δυσανεξίες.

Οι αντιδράσεις μπορεί επίσης να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αλλάξουν από μια πραγματική αλλεργία σε δυσανεξία ή ευαισθησία. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ωρίμανση του πεπτικού συστήματος των βρεφών, το οποίο βελτιώνεται σημαντικά στην ηλικία των 6 μηνών. Απλώς να είστε προσεκτικοί κατά την εισαγωγή στερεών τροφών διότι αν και η αλλεργία μπορεί να φαίνεται ότι έχει εξαφανιστεί κατά το θηλασμό, το παιδί σας μπορεί να εξακολουθήσει να εμφανίζει αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο φαγητό, όταν το τρώει απευθείας, για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

Είναι αρκετά κοινό ο βαθμός δυσανεξίας να συνεχίσει να μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το CalorieLab παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς κάθε ένα από τα 8 σημαντικά αλλεργιογόνα αλλάζουν με την ηλικία, καθώς και άλλες πολύ κατατοπιστικές στατιστικές. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Μπορεί το σιτάρι να περάσει στο μητρικό γάλα; Μπορεί τα μωρά να έχουν κοιλιοκάκη;

Μια αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να προέρχεται από μία ή περισσότερες από τις 4 πρωτεΐνες που περιέχει: γλιαδίνη, γλουτένη, σφαιρίνη και αλβουμίνη. Όπως και με άλλες αλλεργίες, μπορεί να εκδηλωθεί στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα. Ένα παιδί μπορεί να ξεπεράσει μια αλλεργία στο σιτάρι, όπως οποιαδήποτε άλλη αλλεργία. Ωστόσο, η κοιλιοκάκη, που έχει ως σύμπτωμα τη δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο έντερο και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τα μωρά μπορεί να έχουν κοιλιοκάκη και αυτό δεν είναι κάτι που ένα άτομο μπορεί να ξεπεράσει.

Περισσότερες πληροφορίες για την κοιλιοκάκη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το σιτάρι περνάει πράγματι στο μητρικό γάλα; Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η γλιαδίνη ( μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι ) βρίσκεται στο μητρικό γάλα και μπορεί έτσι να προκαλέσει αντιδράσεις σε βρέφη / νήπια που είναι αλλεργικά στο σιτάρι ή που έχουν κοιλιοκάκη. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες τεκμηριωμένες μελέτες που αποδεικνύουν αυτή τη θεωρία, πολλοί παιδίατροι βλεπουν στην πράξη τις επιπτώσεις και συμβουλεύουν τις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν το σιτάρι / γλουτένη στη διατροφή τους.

Παρά το γεγονός ότι η γλιαδίνη μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα, οι θηλάζουσες μητέρες με βρέφη σε κίνδυνο για την κοιλιοκάκη θα πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν! Πολλαπλές μελέτες έχουν δημοσιευθεί που δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει πραγματικά την κοιλιοκάκη ή / και να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα σε ένα παιδί, ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.

Βιβλιογραφία-Πηγές

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι μεταφρασμένα αποσπάσματα από έναν καταπληκτικό οδηγό αλλεργιών, γραμμένο από τη Lori DeMauro για τον ιστότοπο www.troublesometots.com

Μπορείτε να τον βρείτε στα αγγλικά εδώ.